Code544 gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan code544 voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Ik ga akkoord.

Eigenaar zijn in het "Covid-19" tijdperk. Hoe kunnen we een bloedbad vermijden

Het “Coronavirus” of “Covid-19” heeft ons stevig in zijn greep. Het bepaalt op dit moment voor een groot deel ons dagelijks leven, maar het mag het niet beheersen.

We moet nu reeds denken voorbij het “virus” en voorbij “de huidige periode”. Het ‘vallen’ is normaal, het terug rechtstaan en de manier waarop we dat doen is belangrijk.

Handelaars, café uitbaters, mensen uit de horeca … jullie staan voor een moeilijk periode. Jullie moeten jullie personeel en leveranciers betalen, de vaste kosten lopen door, … de huur moet in het begin van de maand gestort worden, maar tegelijk ontvangen jullie geen inkomsten meer, jullie zaken zijn gesloten. Deze spreidstand kan niemand aan. Maar je staat daar niet alleen voor.

Eigenaars vrezen over een langere periode geen huurinkomsten te ontvangen. Deze zitten dikwijls zelf met financieringen, leningen die moeten afgelost worden, … Daar staan jullie ook niet alleen voor.

Een voorstel zou kunnen zijn dat jullie eigenaars, zowel privé eigenaars of aandeelhouders met een patrimonium vennootschap aan jullie huurders, bakkers, beenhouwers, restaurantuitbaters, … een uitstel van betaling verlenen over een periode van drie maanden.

Na die drie maanden – tegen dan zou “Corona” terug een merk van bier moeten zijn – kunnen jullie huurders de betalingen hervatten en de achterstallen (3 maanden huur) inlopen over een periode van zes maanden.

Mijn aanvoelen is dat de huidige situatie nog een paar maanden gaat aanslepen, en we terug “normaal” kunnen beginnen leven vanaf midden juni 2020.

Concreet betekent dit dat de huur over de periode april 2020, mei 2020 en juni 2020 niet moet worden betaald, maar de betaling hiervan voor 3 maanden wordt opgeschort..

Vanaf 1 juli 2020 wordt de betaling van de huur hervat, en worden de achterstallen van april, mei en juni 2020 ingelopen over een periode van zes (6) maanden, namelijk de periode van juli 2020 tot en met december 2020.

Op 01.01.2021 is voor iedereen deze nachtmerrie voorbij en staan we voor een nieuw begin.

Voor deze oplossing is geen tussenkomst van de overheid noodzakelijk. Het kan worden overeengekomen tussen eigenaar en huurder en bekrachtigd door de Vrederechter. Het akkoord krijgt hiermee het statuut van een vonnis, en kan bij niet naleving, en dit zowel door de eigenaar als de huurder, worden afgedwongen,

Het geeft beide partijen (de huurder) een zekerheid tot 01.07.2020 dat er geen huur moet betaald te worden en (eigenaar) tot 31.12.2020 wanneer de opgeschorte huur is aangezuiverd. Zo worden eindeloze processen, mogelijke uithuiszettingen, faillissementen … vermeden.

Met een dergelijke regeling, bekrachtigd door de Vrederechter, kunnen (moeten) de banken aan de eigenaars die een financiering hebben lopen eveneens uitstel van betaling verlenen of de aflossingstermijnen met drie maanden verlengen.

Het is alleen op die manier dat we op de huurmarkt een “bloedbad” kunnen vermijden.

Wij kunnen deze maatregelen begeleiden. Niemand moet zijn ”kot” hiervoor verlaten.

Wij stellen een “verzoekschrift minnelijke schikking” op, leggen dit “verzoekschrift” (digitaal) neer bij de bevoegde Vrederechter (over gans Vlaanderen) die het akkoord ‘bevestigd’ en het aan ons (digitaal) terug bezorgt. Van elke stap worden jullie eigenaars en huurders stipt op de hoogte gehouden.

Wij vragen enkel dat jullie een kopie van de huurovereenkomst, een betalingsbewijs van de laatste maand huur en de identiteit van huurder en verhuurder aan ons bezorgen (Fred.Niemans@wtc.be) of (Fred@Greenfield-law.eu) of (03/238.87.88.)

Aan jullie allen : zorg voor jezelf en je naasten.

Take care, and Stay Safe

Fred Niemans

Voorzitter CODE544

Voorzitter WTC Antwerp

Greenfield advocaten