Code544 gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan code544 voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Ik ga akkoord.

FUQ 9. Kan een verhuurder/rechtspersoon een woninghuurovereenkomst opzeggen “voor eigen gebruik” om het pand vervolgens te laten betrekken door de dochter van de zaakvoerder/bestuurder

Stel, u bent als vennootschap eigenaar van een huisje dat u met een woninghuurovereenkomst van 9 jaar verhuurt aan een jong koppel.

U bent de zaakvoerder van deze vennootschap. Uw dochter is echter net afgestudeerd en is zelf op zoek naar een woonst. Het verhuurde huisje zou perfect zijn voor haar.

Kan u de huurovereenkomst als (zaakvoerder van de) verhuurder/rechtspersoon opzeggen op grond van “eigen gebruik” om het vervolgens te laten betrekken door uw dochter?

Artikel 3 van de Woninghuurwet bepaalt het volgende:

“§ 2. De verhuurder kan de huurovereenkomst evenwel te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, indien hij voornemens is het goed persoonlijk en werkelijk te betrekken of het op dezelfde wijze te laten betrekken door zijn afstammelingen, zijn aangenomen kinderen, zijn bloedverwanten in opgaande lijn, zijn echtgenoot, door diens afstammelingen, bloedverwanten in opgaande lijn en aangenomen kinderen, door zijn bloedverwanten in de zijlijn en de bloedverwanten in de zijlijn van zijn echtgenoot tot in de derde graad. Wordt de opzegging gegeven opdat bloedverwanten in de derde graad het goed kunnen betrekken, dan kan de opzeggingstermijn niet verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst”.

De Woninghuurwet stelt duidelijk dat u verplicht bent om de woning “persoonlijk en werkelijk te betrekken” (en dit staat niet gelijk aan bewonen – zie FUQ 7).

Dit betekent dat u het pand wel kan opzeggen “voor eigen gebruik” indien u van zins bent om de uitbating van uw vennootschap bijvoorbeeld te verhuizen naar het desbetreffende pand.

Echter het pand laten bewonen door de zaakvoerder of zijn dochter, gaat (in principe) een stap te ver.

Er is immers geen sprake meer van een persoonlijke (en werkelijke) betrekking…

Aangezien de Woninghuurwet van dwingend recht is, dient een strikte interpretatie te worden gegeven aan de voormelde bepaling.