FAQ 34. Wie is 'huurder' wanneer de huurovereenkomst betrekking heeft op de woning van feitelijk samenwonenden?
Het Vlaams woninghuurdecreet is op verscheidene vlakken vernieuwend. Eén van deze vernieuwingen is dat het decreet voorziet in een uitdrukkelijke bepaling voor de medehuur tussen feitelijke samenwonenden. Tot voor de inwerkingtreding van het Woninghuurdecreet was deze situatie ongeregeld.
Feitelijk samenwonenden zijn personen die met elkaar samenwonen, maar niet gehuwd of wettelijk samenwonend zijn. Dit kunnen feitelijke partners zijn, maar ook vrienden of familieleden die onder hetzelfde dak wonen.
Overeenkomstig artikel 52 van het Vlaams Woninghuurdecreet kunnen de huurders en een andere persoon die in het goed zijn verblijfplaats heeft, samen aan de verhuurder vragen of die andere persoon ook huurder mag worden. De verhuurder moet daar binnen drie maanden mee instemmen. Indien hij dit niet doet, dan kunnen de huurders en die andere persoon samen aan de rechter vragen om die persoon huurder te maken.
Ook bij feitelijke samenwonenden zijn de huurders tegenover de verhuurder “hoofdelijk en ondeelbaar gehouden voor de uitvoering van de verplichtingen van de huurovereenkomst”. Dit betekent dus dat elke feitelijke samenwoner die huurder wordt, individueel kan worden aangesproken voor het volledige bedrag van een schuld. De rechten van de huurovereenkomst worden net zoals bij gehuwden of wettelijk samenwonenden door beide partners samen uitgeoefend (zie FAQ 5).