Code544 gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan code544 voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Ik ga akkoord.

FAQ 33. Op welke huurovereenkomsten is het Vlaams Woninghuurdecreet van toepassing?

Het Vlaams Woninghuurdecreet is van toepassing op alle huurovereenkomsten voor een woning waar de huurder met toestemming van de verhuurder zijn hoofdverblijfplaats heeft. De bepalingen van het Vlaams Woninghuurdecreet gelden enkel voor alle huurovereenkomsten die werden gesloten vanaf 1 januari 2019.

Om onder het toepassingsgebied van het Vlaams Woninghuurdecreet te vallen, moeten de volgende twee voorwaarden aldus vervuld zijn.

1. Hoofdverblijfplaats van de huurder

De huurovereenkomst moet gaan over een woning waar de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft. De huurder moet effectief en voornamelijk in het gehuurde goed wonen. Het begrip “woning” kan slaan op een onroerend goed (of een deel ervan), maar ook op een (deel van een) roerend goed, zoals een woonboot of een caravan.

De bestemming als hoofdverblijfplaats is een feitelijke kwestie. De huurder moet bijgevolg niet permanent in de woning verblijven of op dat adres gedomicilieerd zijn. Omgekeerd maakt een domiciliëring het goed niet automatisch tot hoofdverblijfplaats van de huurder. De domiciliëring is wel een belangrijk element om vast te stellen of de huurder het onroerend goed als hoofdverblijfplaats heeft. Andere elementen kunnen brieven, getuigenissen, facturen,… zijn.

2. Toestemming van de verhuurder

Het Vlaams Woninghuurdecreet is van toepassing als de verhuurder akkoord gaat dat de huurder het goed gebruikt als zijn hoofdverblijfplaats.

De toestemming kan uitdrukkelijk of stilzwijgend zijn. Eens de verhuurder zijn akkoord heeft gegeven, kan hij het niet meer intrekken.