Code544 gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan code544 voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Ik ga akkoord.

FAQ 32. Welke wetgeving is van toepassing op mijn huurovereenkomst?

Tot voor kort waren de regels voor woninghuurovereenkomsten een federale bevoegdheid. Deze regels waren dan ook terug te vinden in de Woninghuurwet. Sinds de zesde staatshervorming zijn de Gewesten bevoegd om regels te bepalen voor woninghuurovereenkomsten.

In het Vlaamse Gewest zijn de regels terug te vinden in het Vlaams Woninghuurdecreet. Dit decreet is van toepassing op alle woninghuurovereenkomsten die vanaf 1 januari 2019 worden gesloten voor een huurwoning gelegen in Vlaanderen én waar de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft. Indien de huurwoning niet gelegen is in Vlaanderen dan kan men het Vlaams Woninghuurdecreet niet toepassen.

Wat met de huurovereenkomsten gesloten vóór 1 januari 2019?

Het Vlaams Woningdecreet geldt zoals hierboven reeds vermeld enkel voor de woninghuurovereenkomsten die werden gesloten na 1 januari 2019, wanneer de huurwoning gelegen is in Vlaanderen en de huurder zijn hoofdverblijfplaats in de huurwoning heeft. Indien de woninghuurovereenkomst echter voor 1 januari 2019 werd gesloten dan blijft de federale huurwet van toepassing.

Zijn er overgangsregels voorzien?

Aangezien voor de huurovereenkomsten die gesloten werden vóór 1 januari 2019 de federale huurwet nog geldt, werden er geen overgangsregels voorzien in het Vlaams Woninghuurdecreet.